Powered by Blogger.

Petaling Street | Street Dakwah

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Peace be upon you!

Berdiam diri sudah, mendengar sudah, bila nak start bercakap? Pak cik TAXI yang buat bisnes MLM LUXOR lagi hebat promo depa. Baru-baru masuk taxi dah bukak cerita LUXOR. Ah~ Dengar + tensi. Tensi bukan sebab mendengar, tapi aku terfikir.

"Kenapa aku tak sesemangat dia utk promo islam?
Where is our motivation to share about islam?"

He knows how well LUXOR give benefit to this life, simpanan 250k dalam masa 6 bulan, income for each month almost 4k. Pfft. Woi, heaven is far better than all of that..why do i shut my mouth? Why don't I promo Islam like he did?

Reality. Samada tak faham kenapa islam is so wonderful sampai nak 'simpan' sorang-sorang, atau tak tahu start camne, atau...pfft. Banyak lagi alasan. Stop it, just do it at first place, then you'll learn from the experiece. Priceless experience.

Petaling Steet


Nay, I always critic my own spirit (read: myself).
"Kenapa kau senyap? Buka mulut tabuley ke?"

That's it, this is the moment. Serius, memang kena paksa diri sebelum kita betul-betul dapat buat dengan kasih sayang macam missionary lain yang buat perkara yang sama. Coki, Bro Amirul, Dr. Azrin, Hajar, Farah dan lagi sorang lagi..we are in a group. Hujan lebat dari Setiawangsa, alhamdulillah sampai kat Maybank stesen Pasar Seni..reda.

"Ok, luruskan niat". Pecah 2 kumpulan. Baru je nak berjalan, lalu a couple from China..."alamak, apsal awal sangat depa muncul, baru nak tarik nafas, aku tak ready lg kot nk susun ayat!"

"Hi, ..." Hajar menyapa. Terkesima. Y u so fast? I missed it. A couple from London, having a vacation. They are in rush, so sempat bagi brochure je. However, they smiled at us. Takpe, next try (ko fail sham!).

Tegur beberapa foreigners, "Hi, Hi, Good Afternoon"..then silent, depa ada yang bagi isyarat tak nak (bahasa tangan), muka dunno...aku tak tau nak cakap apa. Arghh. What is the proper conversation to start uh?

Then...
"Hi, excuse me...welcome to Malaysia, do you have a minute? I am student who is doing a research about the perspective to Islam, can i proceed?". Wah, sungguh kacak ayat tu. Tapi tu bukan ayat aku, ayat orang lain. Hoo. Ok, kalau tabuley lagi..gi menyampuk mana-mana dulu, learn on the spot..then try lagi. Ada lagi couple from Morocco, the handsome guy is a Muslim and his girlfriend is a Christian. Banyak share tentang Malaysia, his vacation, his planning, keadaan islam di sana camne. Masa tu kat depan kedai, sebab lama sangat kat situ..Mak Cik Tokey 'minta' jauhkan diri..kacau bisnes dia je.

Ok, bila nak start ni? Go for the next, Uncle Glyn and Hajar tengah borak. What I heard is, "I already have peace in my heart. Jesus is in my heart." Yeah, how do i know that the peace is fake or true? Oh, ini monolog lagi. Tak ingat sangat apa lagi yang dibincangkan. Errr..next lagi.


Bro Amirul singgah kat kedai Chinese guy, jual jam. Ermm...asyik nak mengekor je, when is my turn to initiate? Memikirkan tentang suatu hadis tu, jika kebaikan yang dimulakan oleh kita, lalu orang lain mengikut kebaikan yang kita buat tu, pahala mashaAllah! Redha Allah tetap disemat dalam hati. Aku saja-saja usha bag kat sebelah kedai, mak cik..

"Hai Ukhti (hoi: Aunty la)..harga beg ni berapa?"
Ni rm45, ramai pakai beg ni..ada 6 compartment. Waterproof

"Wah, yeke..ramai beli yang ini ke?"
A'ah, this is for guy. U can check.

Aku cuba masukkan quran (english translation) + brochures dalam beg tu, muat! Actually, dalam otak tengah fikir camne nak start borak tentang islam. Then, mak cik tu tanya...

"U student ke? Buat apa?" Ya Allah, this is my chance!
Ooo..kami tengah buat survey, tentang pandangan islam. Contohnya, apa pandangan mak cik tentang islam..jawapan mak cik apa?

Muka dia beralih ke tempat lain..dan ada customer lain time tu. Ingat nak sambung lagi, tapi ada customer lain lagi datang. Ermm..."ok mc, thank you mak cik". Senyum, dalam hampa. Tetiba teringat Rasulallah...menangis, dalam hati.

Cuba dan cuba!

Bro Amirul dah habis borak dengan brother tadi. Blah sama dengan dia dari situ. Berhenti jap, rehat. Aku memikirkan strategi lain. Tengok kiri, tengok kanan. Ternampak seorang gadis bert-shirt oren tengah duk amek gambar. Ermm.

"Hi, excuse me...do u want me to take your picture?"
For what? She's looking at my dslr...
"No no (geleng kepala), what i mean is, let me help you taking your picture with your camera..not mine..huhu"
Its ok its ok, I don't like to take my own picture. Dia senyum.
Aku pun senyum. Bismillah!

"Yeah? I think we are having the same habit (proper ke sebut habit ar?). I love to take pictures, but I don't like myself inside the picture.
Dia gelak.

"By the way, u r having a vacation here? Where are you going after this?"
Tomorrow I have to go Thailand (rasanya), I have work to do.

"Ermm..actually, do you have a minute? We would like to share something about islam"
So...so u r a Muslim? U r Malay? How did you become a muslim?

Bro Amirul yang mulakan..tak ingat apa. Nanti edit balik. Tapi, antara dialognya...

Honestly, we were born as a muslim because our parents are muslim. But, we don't really understand what is islam all about during our young age. At a stage, we started to ask ourselves and we find out through our own study. Basically, to become a muslim is very easy..do you know how?

No. I don't.

"You just need to believe that there is no other God but Allah, and a prophet Muhammad s.a.w is the Messenger of Allah. There are two verse only, which we need to admit."
Is that easy

"Yes. Do u know prophet Muhammad?"
No I don't. I just have heard about him, but I don't really know about him.

"There is a book written by Michael H.Hart which entitled 'The 100: A ranking of the Most Influential People..who is the number one? The person is Muhammad. The writer is not a muslim u know"
Oh yeah? Muka excited.

"What about you? Do you believe in God?"
Yeah, I believed in God.

"Do you have a religion?"
No, I don't have.

Ok..aku blur jap. Bro Amirul teruskan. Dia ada mention, yang dia rasa tak happy bila fikirkan tentang why I am on the earth. I feel better not to think about it. Tetiba aku teringat a dialogue which I learned during CRS (comparative religion sharing) at UTM Skudai, Bro Jaysuman.

"I am here, to share about islam to you. All the stuffs and souvenirs around here is to be sold. they have their purposes. They were selling here because it is an effect of the people's demand. Their demand is the cause why they are a lot of sales guy here. The same thing goes to the world. The world is the effect.." Pftt..stuck!

Entah camne, boleh masuk soalan tentang solat..kenapa kena solat 5 kali sehari, kenapa perempuan pakai hijab. Camne angpa nak jawab? Soalan basic tuh.

"Have you read about quran?"
Ya, I think I have it one in my house..but it was 5 years ago.

"Oh, its ok. I would like to give our copy. I hope you will take it"
Oh ok thanks.

Mengeluh, kerana tak dapat menjawab dengan baik. I hope the quran that we give, she will read it..and moga diberi hidayah oleh Allah.

Sebelum nak blah, ambik gambar jap..then dia hulur tangan.

"I'm sorry.."
Why, is it transferring some energy? or man woman thing?

Senyum. We just mentioned about the Elizabeth Queen, tak semua orang boleh sentuh orang yang mulia..dan islam mengajar kami utk treat muslim women as it is.

Serius, pengalaman berharga. Stop fikir any failure, just do it at first place with your tiny knowledge, then it will give a big impact to your life. Sharing islam with the world 2.0 organized by IIS are not done, we still a lot of job to do. Please press the 'start now' button. Moga Allah redha!

Amirul Asyraf  – (August 25, 2012 at 9:42 PM)  

Salam.

Pocik pehabaq? hehe sorri lambat bagi komen. Like like =D Keep writing brother! =D

ayen =D  – (December 11, 2014 at 3:12 AM)  

yup.. press the 'start' button now.. kita ada banyak kerja lagi, kan.. all the best and let us keep working harder and smarter as khalifah (memang tu pun tujuan penciptaan kita kan)

Keep writing & sharing!

Post a Comment

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP