Powered by Blogger.

Zaujah (Part I)Zaujah, atau nama lainnya adalah isteri.Haha, I’m so sorry because i’ll just straight forward.


“Will you marry me?”. Oh man! What did i do? I feel very embarassing! Kenapa aku taip macam tu?. Email is sent. Aku dengan sendirinya, bangun dan berdiri jauh dari komputer. Biar betul aku ni? Kemudian, aku dekatkan diri aku semula ke monitor. Allah....

“Mom, come and look at this email. What should i reply?”. Tergelak. Mana boleh percaya terus ni.
Mom was thinking and then she just said,”Ok. Camni. Taip macam ni...”. Aku menunggu, asyik-asyik buka inbox. Ah, takde respon lagi. After a few days, new email!. “Give me 10 reasons why should I marry you”. “Alamak. Tipikal betul. Susah ar gini, camne ni? Emmm...”.“I am really sorry. Honestly, I don’t have that 10 reasons. I just know that you are the right person for me. Can I meet your family?”

Fuh, very straight forward right? What is the ending for the story? Any lucky guess? Ini cerita betul.
Mereka tidak pernah berjumpa, tidak pernah kenal pun. Ibu Lin yang sampaikan cerita ni. Jazakillah khair. Serius, khusyuk benar kot aku time tu. Menjadi Khadijah abad 21, boleh pakai lagi ke? Most of the audiences are women, 2 rows of them while single row are guys. Tup tap, Mak Cik MC kata,”Menjadi Khadijah abad 21 bagi sisters, MENCARI Khadijah abad 21 bagi brothers”. (O_o).Wallahu’alam.


KEIKHLASAN BERAPA KILO?


Selama ini, aku mencari satu alat yang boleh sukat keikhlasan aku. Kenapa aku tercari-cari alat untuk sukat ikhlas berapa kilo? Entah, selama ini aku fikir benda tu boleh diukur. Tambah-tambah lagi aku budak engineering , semua nak adaKUANTITI.

Aku juga ada bertanya beberapa sahabat, “Awat enta kahwin ar? Camne enta tau yang enta dahready untuk berkeluarga? Apa yang buat enta nak kahwin ar?”. Soalan aku, macam entah apa-apa. Aku macam bosan dengan jawapan-jawapan dari artikel yang berteori. I think I need those answers, from those who had achieved it.

Alhamdulillah, sekarang aku dah boleh ‘rasa’ jawapan yang betul...hoho. Hati. Bangun daripada kerusi, aku jalan sambil menundukkan kepala. “Mungkin sebab selama ni aku mendengar, membaca tanpa hati.” Malam tu, Ibu Lin berjaya lakot walaupun dia tak tahu soalan aku nih apa..hoho. You know what? Ikhlas bukannya berjisim, bukan berjirim yang boleh nampak, boleh dikira kemudian disukat. Ikhlas cuma antara dua, samada ada atau tidak.Chipsmore yang sekejap ada sekejap takde pun masih tak sama.

Masa ‘itu’ yang masih jahil, aku lebih merasakan simpati daripada ikhlas. I just felt that way. Masa ‘itu’ yang aku dah berubah pula, aku lebih merasakan takut, tak bersedia. Aku tak tau ‘ikhlas’ tu ada ke tak time tuh, walaupun aku tahu yang akan rugi sangat-sangat kalau aku tak sanggup terima. Afterr istikharah, bulat hati mengatakan... “Maaf, belum lagi”. Astaghfirullah!

Hampir semua orang nak ada pasangan, definitely including me.  Tapi, ada juga wanita yang menolak kehadiran lelaki dengan cara yang pelbagai jiwa. Ada yang sebab menyedekahkan diri mengabdikan diri kepada Allah, ada yang sebab mereka tak merasakan mereka perlukan lelaki sebab sekarang sperma pun ada jual, ada sebab mereka lebih perlukan golongan LGBT. Nauzubillah.

Melanggar fitrah, tidak memahami agama secara keseluruhan dan tidak mengikuti sunnah. Itu saja yang aku boleh rumuskan. Aku bukannya tempat rujuk, jadi...tanyalah yang pakar, yang angpa percaya. Kang aku habaq tanyalah ustaz, ang komen camni lak. “Ustaz pun tak boleh caya, banyak kelentong (tipu), lagu mana?”

Bersambung...

Post a Comment

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP