Powered by Blogger.

~ape ade dgn gambar~

Salam.

Ak belajar menyampaikan ape yg ak tau.
Jangan menyalahkan aku kalau kamu trase, sesungguhnya kebenaran itu perlu d'smpaikan walaupun pahit. Dan mmg sblum nih,ak pnh membuat ssorg itu trase dgn kbnrn.
Ak minta maaf ats tidak berhikmahnya ak ketika itu..ttp aku tidak meminta maaf ats pe yg ak dh smpaikn tu.
Ak mahu bljr bgaimna utk berhikmah..dan berhikmah itu bukn slalunya berlemah lembut, smpai satu tahap..kite perlu berhikmah dengan sebilah pedang...



ADA APA DENGAN GAMBAR?

Ok...ak rase maybe kamu yg membaca perkara ini pelik.

Mungkin gak masing2 sudah memasang ayat bagaimana mahu melawan apa yang aku taipkan selepas ini.
Aku amatlah berharap kmu (wanita khasnya) semua membuka pintu hati masing2 dan bersedia untuk menerima dan menilai apa yg ak taipkn selepas ini...persoalan pertama.

Perlu ke upload gambar untuk tontonan umum? Nape?

1.Supaya orang yg x kenal aku pon boleh kenal aku.
2.Supaya orang yg dh kenal aku boleh tengok aku selalu (wlupun restrict)
3.Supaya profile aku jd kunjungan ramai. 1ooo friends kot...
4.Hobi,ak suka dilihat cantik.
5.Tiada sape tegur, lagi2 orang lain pun suka tengok.

Sbb ape lagi? Bnyk....


KERANA GAMBARMU ITU BEGITU BERHARGA!

Tak ke kamu merasakan gambar2mu itu sungguh berharga? sangat2 berharga...silap2,org yg pertma kali melihatmu..mengalir air matanya krn menghargai kecantikanmu.

Adakah kamu fikir wajahmu diciptakan utk pandangan umum? wahai wanita....


Tak salah rasanya (sebab berdsrkan survey) klu ak ckp ramai yg bangga meletakkan gambar dgn niat mahu mempertontonkan kecantikan yg telah dikurniakan Allah kpdnya..tak kesah la yg bertudung bagus atau tak,as long as wajahnya cantik...dan mampu melekakan pndgn lelaki2..

lelaki yg bertanggapan 'pndng sekali tu rezeki'
lelaki yg tidak ade org menyampaikan bhw perbuatan cmtu..totally wrong.

Terpk tak kebarangkalian gambarmu itu dijadikan bahan bg lelaki keruntuhkan IMAN mereka?

Sanggup kamu dituduh sebagai peruntuh keimanan seorang lelaki? Dikira 'beruntung' jika begitu

Tak kurang gak yg hanya menjadi modal umpatan bg lelaki2 yg mengenali kamu...walaupun kamu x terpk.
Kamu tau apa yang mereka bualkan dibelakang kamu? Mengucap pnjng (dgn sbnr2 mengucap) ak dgr kwn2 laki ak bile berckp ttg sorg pmpuan nih..itu ini..taknak ak smpaikn prkra jijik nih. Moga mereka beraubat. Jika kamu tau, cuak kamu nk mengupload gambar kamu di alam maya ini...siyes cuak!

Diingatkan gak kpd kamu bahawa kemudahan skrg mkin canggih ari demi ari...(dah tau pun sbnrnya) tak ke kamu igt bahawa gambar2 di alam maya ini boleh di'save' dgn sng dgn hanya menekan bahagian kanan tetikus dan mengelik pd Save As je,xpun print screen..boleh menjadikan gambarmu itu diabadikan di dlm komputer seorg lelaki...dan ak pnh jumpe org cmni. Apa yang perlu dirisaukan sebenarnya bagi mereka yg mmg mahukan kecantikan mereka ditunjuk2?


INGAT!! zaman sekarang.. dgn mudah gambarmu itu di'edit' oleh mereka yg tidak bertanggungjwab dengan menggunakan Photoshop dan lain2. x terpk? Hanya dengan satu kesilapan sahaja, jangan terkejut jika gambarmu secara tiba2 terpampang besar pd skrin website yg tidak sepatutnya..'biru' (lagi2 kite bukn peminat bnd tuh).

Time tu kamu mampu lg melintaskan ayt nih d hati.."wah..cantiknya aku" ?

"Bertuah"...'B' word. klu prkra ini terjadi,kemudian baru kmu nk nyesal. Apa yg mampu kmu lakukan time tuh? Hanya merintih x tentu pasal sahaja atas kesilapan yg dilakukan olehmu sendiri...meluahkn prsaan pd

teman serapat kite yg dh bnyk kali mengingatkan
teman rapat yg x ingatkan mati
teman yg tgh bercinta ng org yg x halal bg nya
teman yg bertangguh utk berubah
mak ayah, adk beradik, manusia2 lain..facebook,blog,hmpir mcm2 medium nk smpaikn prsaan kecewa dan geram td..kucing,makhluk2 lain..pokok mungkin.

Nabi S.A.W telah menasihati umatnya...mencegah itu lebih baik dr mengubati (dah tau sbnrnya)


WANITA DAN GAMBAR

Perlu aku tekankan di sini..dengan hati yg sebak memikirakn ttg masalah2 baya2 kite yg len,bhw ak bukanlah musuh2 korg semua, bukan gak nak bermusuh, bukanlah ak nak mengaibkan ataupon menghentam korg semua...bukanlah ak memfokuskan artikel ni pd seseorg, tp ak adalah saudara seislam mu..sahabatmu, yg enggan melihat wajah2mu menjadi tontonan umum... tidak rela melihat mukamu dipaparkan sewenang2nya di alam maya..menjadi tatapan nafsu2 syaitan. Meskipun korg sudah lengkap menutup auratmu...namun tatkala fitnah mengundang, ia akan datang. Apatah lagi, yg tidak sempurna auratnya.

Sanggupkah kamu dituduh sebagai peruntuh keimanan seorang lelaki?
Perosak ketaqwaan seorang Muslim ?
Dan lebih teruk lg menjadi Anak Panah syaitan? ha?


Ini semua bukanlah satu rekaan semata2... bukan main2.

Sabda Nabi: Perempuan itu boleh menjadi sebaik2 anak panah bg syaitan....( mafhum)
Sedarlah wanita...sudah tiba masanya kmu sedar...

Sedar bahawa wajahmu itu hanya HALAL dilihat berkali2 oleh mereka yg btol2 layak sahaja..hnya smsa ikatan pertunangan wjhmu boleh di lihat berkali-kali oleh calon suamimu..hnya ketika itu. Dan strusnya, bila kmu dh mnjd pasangan sah.

tidak perlulah berbangga dgn apa yg telah Allah anugerahkan kpdmu dgn menggunakanya sbgi Anak panah kpd syaitan..Na' uzubillah. Bile2 mase nikmat tu akn d tarik, kalau tidak dgn cmtu, Allah akn melekakan kite dgn nikmat tuh...krna kite hina lg bodoh tidak mengikuti suruhanNya, hamba abdi...itulah kite sbnrnye d dunia nih. tp jgn menyempitkan fikiran, hmba itu miskin..x berduit. Allah lebih menyukai org2 yg kaya yg menggunakn hartanya pd jln yg btol.

Jika kamu semua tetap tidak mahu membuang gambarmu dr alam maya ini dgn seribu satu alasan remeh ..atau satu alasan konkrit, hanya satu pesan aku..
Syaitan telah lame berkurun hidup lamenye dr zmn nabi adam, smpai skrg...die dh tau bermcm2 perangai manusia utk die tipu. hnya manusia yg btol2 berpegang pd al-quran (bukan pegang ng tgn cmtu je,baca..amal..n smpaikan) dan hadith shj yg selamat hingga akhir zaman. kite nak mati nnti kawan2...tau tak nih? (dah tau sebenarnya).

P/s: Kalau ade kesilapan ilmu d'smpaikn, sila betulkn aku.
P/s/s: CPE dr sini

Si Perempuan Melayu  – (March 29, 2010 at 10:00 PM)  

( :

A very good point you've made, bro!

Semoga sama-sama sedar & lakukan sesuatu.

Post a Comment

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP